Domáci chlieb

Domáci chlieb



Dnes pri množstve konzervačných látok a dopekaní pekárenských výrobkov sa do popredia dostáva domáci chlieb či pečivo.

Množsto lúdí si asi povie ,,ja na to nemám čas alebo ja to nedokážem,, no môžem vás ubezpečiť že upečenie si vlastného chleba vôbec nie je náročné ani na čas ani na zručnoti, príprava zaberie max. 25 minút a po čase to zvládnete za 15 minút. mixér všetko sám vymieša a urobiť bochník hádam dokáže každý.


Tak poďme na to príprava na 600g chlieb.


Potrebujeme:


  • Hladkú múku: 200g
  • Celozrnnú ražnú múku: 200g
  • Celozrnnú špaldovú múku: 200g
  • Soľ: 1 1/2 kávovej lyžičky
  • Ocot: jablčný asi 2 polievkové lyžice
  • Rasca: podľa chuti mletá alebo celá 


Kvások:


Cukor: 1 kávová lyžička 

Pekárenské droždie: 1/2 kocky(môže byť aj o trošku viac)

Voda: 400ml


Najprv si urobíme kvások do vlažnej vody pridáme cukor rozmiešame aby sa rozpustil a pridáme rozmrvené droždie. (Kvások pridávame do cesta len ak je vykysnutý ak nie je radšej si urobíme druhý.)


Do nádoby si navážime múku a vložíme do mixéra na program hnetenie. Cesto je vymiešané asi po 20 minútach. 


Cesto následne lyžicou oddelíme od stien misky a pomúčime takto postupne oddelíme celé cesto a nemúsíme špiniť ďalšie príslušenstvo kuchyne. V rukách vytvarujeme bochník a ten prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. 


Chlieb kysne asi 1 hodinu. 


 Už vykysnutý bochník môžeme vložiť do vyhriatej trúby na 180st.C. po dobu 50 minút.

Sami si viete odhadnúť ako vám pečie vaša trúba.


Upečený chlieb necháme vychladnúť a potom krájame.