Ľanové semienka

Ľanové semienka

Ľanové semienka patria medzi najstaršie kultúrne rastliny sveta. 
Sú známe už pomerne dlhé obdobie a do každého zdravého jedálnička rozhodne patria. majú úžasnú orieškovú chuť, a tak ich môžeme  pridávať do mnohých pokrmov. 


Kedy ste naposledy jedli ľanové semienka? Pravdepodobne dosť dávno, ak vôbec niekedy však? Pritom ide o jednu zo super potravín, ktorá je lacná a neuveriteľne zdravá. 


Ľanové semienka obsahujú tuk, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, luteín, zinok, meď, mangán, selén, omega 3 a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, vitamíny B, C, E, K, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú.   


Proteíny obsiahnuté v ľanovom semienku sú bohaté na aminokyseliny asparágovú, glutámovú a arginín.    

Ľanové semienka sú silná podpora imunitného systému a privíta ich váš žalúdok, črevo, mozog aj srdce.



Denná dávka  sú 4 čajové lyžičky alebo 2 polievkové lyžice mletých ľanových semienok. Čo je približne 6g vlákniny a to je 20% ODD.  Ľanové semienka navyše obsahujú oba typy vlákniny. Vo vode rozpustnú vlákninu ktorá pomáha napríklad udržiavať normálnu hladinu cholesterolu v krvi a vo vode nerozpustnú vlákninu, ktorá pôsobí preventívne proti zápche alebo vzniku hemoroidov. Táto vláknina je zdrojom potravy pre črevnú mikroflóru. Tento vysoký podiel vlákniny spolu s kyselinou alfa linolénovou ALA znižujú hladinu škodlivého LDL cholesterolu a naopak zvyšujú hladinu dobrého HDL cholesterolu, tento je dôležitý pre správnu funkciu pečene. 


Ľanové semienka sú bohatým zdrojom Omega-3 mastných kyselín,  bez ich dostatočného príjmu nedokáže organizmus bezchybne vytvárať bunkové membrány, ktorých základná funkcia, polopriepustnosť, ktorá umožňuje komunikáciu medzi bunkami, čo sa zabezpečuje vzájomným transportom veľkého množstva látok. Neúplná funkcia bunkových membrán spôsobuje celý rad zdravotných problémov, ako mozgová mŕtvica, srdcový infarkt, nepravidelná činnosť srdca, niektoré druhy rakoviny, inzulínová rezistencia, astma, hypertenzia, obštrukčná choroba pľúc, poruchy pozornosti a depresie. 


Omega-6 mastné kyseliny sú na druhej strane zdrojom prozápalových procesov v tele. Náš organizmus však potrebuje pre svoje fungovanie obe skupiny mastných kyselín pro- aj protizápalové, a tak  je dôležitý aj ich vzájomný pomer omega-6: omega-3 – ako optimálny sa považuje 1:1 až 4:1. Realitou v dnešnej dobe sú však nesprávne stravovacie návyky a dôsledku toho sú omega-6 mastné kyseliny v našej strave zastúpené mnohonásobne viac omega-6 sú zastúpené až 30:1. Nedostatok omega-3 mastných kyselín zapríčiňuje veľmi časté zdravotné zdravotné problémy.  


Ľanové semienka sú najlepším zdrojom lignínu. Je to takzvaný fytohormón ktorý pôsobí trochu ako estrogén a pomáha držať v rovnováhe hormonálne hospodárenie – napríklad pri ťažkostiach v klimaktériu. Ľanové semienka pomáhajú znižovať riziko rakoviny prsníka, vaječníkov, vzniku osteoporóźy a prispievajú k regulácii menštruačného cyklu.  


Ľanové semienka majú v sebe veľa slizovitých a balastných látok ktoré ktoré sa ukladajú ako ochranný film na žalúdočnej črevnej sliznici a preto pomáhajú pri chronických zápaloch čriev alebo žalúdka.  Použitie ľanovej múky je výborný spôsob, ako nahradiť múky obsahujúce lepok pre ľudí, s citlivosťou na lepok, celiakiou. 


Z kozmetickej stránky pomáhajú udržiavať lesklé vlasy a hladkú pokožku. Znižujú začervenanie a lepšujú akné a ekzém.  


Odvar z ľanového semienka uľahčuje pôrod odporúča sa začať ho piť asi 3 týždne pred predpokladaným termínom príchodu potomka na svet