Pšeničné klíčky

Pšeničné klíčky patria do nášho raňajkového jedálnička a to pre ich veľké zdravotné prínosy pre náš organizmus.

Malý balíček žltých pšeničných klíčkov nesmie chýbať.

Pšeničné klíčky sa pomalšie trávia zasýtia vás na dlhšiu dobu preto je najideálnejšie jesť ich ráno. 


Klíčky sa vyrábajú z pšenice a sú zárodkom zrna z ktorého vyklíči nová rastlina.


Preto sa v ňom nachádzajú celé tri štvrtiny vitamínov obsiahnuté v celom zrne.

Pšeničný klíčok je malí a nie na darmo sa hovorí čo je malé to je dobré.

Pšeničné klíčky majú príjemnú orieškovú chuť preto nie je problém zapracovať ich do svojho jedálnička. Ak idete použiť mleté orechy zamiešajte do nich pšeničné klíčky zvýšite ich nutričnú hodnotu. Pridajte ich do múky ak idete piecť. Pridajte ich do strúhanky ak idete obaľovať v troj obale. A takto sa dá pokračovať.



Ide len o to chcieť niečo urobiť pre svoje zdravie. 


Denná dávka pšeničných klíčkov sú 4 čajové lyžičky. Čo nám tieto 4 čajové lyžičky denne prinesú? V energetickej hodnote okolo 220Kj, esenciálne mastné kyseliny, ďalej 3g vlákniny, 5g bielkovín, minerály ako sú  vápnik, zinok, selén, draslík, fosfor, horčík, a v neposlednom rade železo. Stopové prvky ako sú mangán a selén. 

Vitamín B1 nazývaný tiež Thiamin, B2, B3, B6,  a okolo 15% ODD vitamínu B9 čo je kyselina listová. 

Pšeničné klíčky sú veľmi bohaté na vitamín E, tento vitamín je veľký antioxidant ktorý bráni poškodzovaniu buniek voľnými radikálmi ktoré sa spolu podieľajú na vzniku rôznych chronických ochorení. Preto patrí k naj prospešnejším vitamínom pre náš organizmus.


Pšeničné klíčky tiež pomáhajú znižovať hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi. Horčík a tiež potraviny bohaté na vitamín E zase pomáhajú v prevencii cukrovky. Takto by sa dalo pokračovať pri množstve ďalších ochorení pri ktorých pšeničné klíčky pomôžu zlepšiť zdravotný stav.


Účinné látky pšeničných klíčkov  pomáhajú zlepšovať celkovú rovnováhu organizmu.  Zlepšujú fyzickú obranyschopnosť a psychickú rovnováhu. A preto sa oplatí porozmýšlať o zaradení tejto potraviny do svojho jedálnička.


Po otvorení balíčka presypte klíčky do vzduchotesnej nádoby, alebo kompótovej fľaše s uzatvárateľným vekom. Môžete ju vložiť do chladničky.