• Strappy cubes 0.JPG
  • White ľanový obrus - Copy.JPG
  • allek.sk - Copy.jpg

Plnené medovníky

Vianočné plnené perníky

Medové cesto

 

  • 1/2 kg hladkej múky ( ja dávam celozrnnú špaldovú )

 

  • 20 g medu

 

  • 16 g cukru
  • 4 ks klinčeky
  • badián
  • škorica
  • muškátový oriešok
  • maslo - menej ako 1/2


Med zmiešame s cukrom, zohrejeme a necháme rozpustiť. Primiešame podrvené koreniny a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesy pridáme 2 ks vajec a ručne vymiešame. 


Medzi tým si do nádoby preosejeme hladkú múku spolu so sódou bicarbonou. Ak robíte recept z celozrnnej špaldovej použite sitko s väčšími okami. 


Vychladnutú medovú zmes vlejeme do múčnej zmesi a vypracujeme cesto. Toto hotové cesto zabalíme do fólie alebo vložíme do igelitového sáčka aby nám neuschlo a odložíme na 12 hodín do chladničky. 


Orechová plnka.


  • 160 g mletých vlašských orechov
  • 1 kávová lyžička kukuričného škrobu ( majzeny)
  • 10 g cukru
  • 2 ks vajcia
  • postrúhaná citrónová a pomarančová kôra ( pred požitím dôkladne umyť )


Zmes ručne vymiešame a vložíme do chladničky spolu s medovým cestom.


Na druhý deň vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm a vykrajujeme kolieska. Na tieto po vykrajované kolieska kávovými lyžičkami na porcujeme orechovú plnku. Z druhého plátu cesta vy krajujeme rôzne tvary hviezdičky, srdiečka a pod. Tieto ukladáme na plnku. 


Vrchné diely perníka potrieme žĺtkom. Vrch perníka môžete ozdobiť celým orechom, po sypať mletými orechami alebo kokosovou múčkou fantázii sa medze nekladú.


Perníky pečieme 25 minút na 170-180 °C. Každá trúba pečie ináč treba dávať pozor.


Hotové perníky necháme vychladnúť. 


Osvedčené skladovanie nie len medovníkov, ale aj iných suchých Vianočných koláčikov je do kartónovej krabice a túto krabicu vložiť ešte do igelitového sáčka a uskladniť na chladnejšom mieste. Takto koláčiky vydržia aj do konca Januára. Ak sa nezjedia :)



Vianočné plnené perníky
Vianočné plnené perníky