Špaldové žemle

Tento jednoduchý recept na špaldové žemličky zvládnete za pol hodiny. Žemličky sú krehké a veľmi chutné. Špaldová múka by mala byť v každej dobrej kuchyni.

Naše bunky sa nám za to odvďačia. 


  • Podiel vlákniny v špaldovej múke je až 8,8% .
  • Vláknina podporuje naše trávenie a prečisťuje ho.
  • Špaldová múka má vysoký obsah bielkovín až 17%.
  • Tuk, ktorý obsahuje má priaznivejšie zloženie mastných kyselín
  • Je bohatá na vitamíny A a E vitamíny skupiny B a tiež minerálne látky  ako sú horčík, vápnik, fosfor, draslík a zinok
  • Špalda obsahuje  beta-karotén ktorý pôsobí regeneračne na naše bunky a chráni nás pred infekciami.
  • Pečivo zo špaldy vás zasýti skôr a je ľahšie stráviteľné.  



Preto je možné, že vám zachutí ešte viac, má veľmi príjemnú orieškovú chuť. 

 

Recept na špaldové žemličky

 

  • 500g špaldovej múky
  • 250ml mlieka
  • 50g masla
  • 1 kávová lyžička cukru
  • 1 vajce
  • 1,5 kávovej lyžičky soli
  • droždie

 

 

Postup je veľmi jednoduchý:


Do špaldovej múky pridáme maslo, vajce a soľ. 

Z mlieka cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý po na kysnutí vlejeme do pripravenej zmesi.

Cesto miešame ručne alebo kuchynským robotom asi 20 minút.

Po vy miešaní hneď vykrajujeme podľa pohára žemličky ktoré ešte ručne vytvarujeme do bochníkov. 

Vytvarované žemličky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.Takto ich necháme približne 1/2 hod nakysnúť.

Žemličky je možné potrieť bielkom (vtedy žĺtok pridávame do cesta) a posypať bielym alebo čiernym sézamom. 

Tieto žemličky je možné urobiť aj z chlebového cesta v predošlom článku.